Stoofvlees op Piëmontese wijze

on

Zoals wij ons stoofvlees hebben met duizenden variaties, heeft Italië zijn ragu als stoofgerecht met eindeloze variaties. Deze versie is geïnspireerd op de Piëmontese versie van ragu, waarbij de groenten nog grof versneden zijn zodat deze ook een prominentere rol krijgen dan vb in de versie van Bologna.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 200 g penne rigate
  • 400 g stoofvlees
  • 1 ui in brunoise gesneden
  • 6 wortelen in korte, dikke julienne gesneden
  • 2 blikken gepelde tomaten in blokjes
  • 1 tl tijm
  • 1 tl rozemarijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl gedroogde en verkruimelde chilipepers
  • zwarte peper
  • 4 blaadjes laurier
  • 1 vleesbouillon
  • 250 ml rode wijn
  • 1 el aceto balsamico

Verhit een scheut olijfolie in een grote pot en fruit hierin de chilipepers, tijm en rozemarijn aan. Voeg na 30s de ui toe en bak deze op een stevig vuur aan. Wanneer de ui lichtjes begint te verkleuren, voeg je de wortelen toe en bak je het geheel nog verder af. Kruidt na 1 minuut af met het paprikapoeder en temper het vuur tot een matig vuur.

Verhit in een brede pan een scheut olijfolie, en schroei het vlees hierin dicht op een stevig vuur. Kruidt het vlees af met zout en zwarte peper. Wanneer het vlees mooi gekorst is, blus je de pan met de rode wijn. Werk de aanbaksels aan de bodem van de pan goed los, en voeg alles toe aan de pot van de groenten. Verkruimel het bouillonblokje over de groenten en voeg de tomaten, aceto balsamico en laurier toe. Meng alles goed onder elkaar en kruidt af met zout naar smaak. Laat het geheel vervolgens voor minstens 1,5 uur sudderen (het vlees moet mooi mals zijn zoals goed stoofvlees dit is…).

Kook de pasta al dente gaar volgens de aanwijzingen wanneer de saus klaar is.

Opmerking 1: Eigenlijk had ik als idee om dit gerecht te maken met geroosterde patatjes. Dus als jou aardappelen er niet als volgt uitzien
fullsizeoutput_60
kan je best de pasta uit dit gerecht vervangen door aardappelen die je in de oven roostert. Al dan niet kan je het ook nog met polenta serveren.

Opmerking 2: Je kan evengoed nog extra elementen als linzen of knolselder, pastinaak, paprika’s, … in het gerecht verwerken. Zolang je de groenten maar grof genoeg versnijdt zodat ze hun volle eigenheid kunnen behouden binnen het geheel.

Kooktijd: 10 minuten
Totale bereidingstijd: minimaal 1 uur 40 minuten
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s